Monday 21 November 2016

'Hints' & alasan sains untuk menjawab teka-teki ‘cari fon tersembunyi’


Segelintir daripada kita mungkin pernah terlihat teka-teki ‘cari fon tersembunyi’ atau dalam ayat sebenarnya ‘cuba cari telefon bimbit yang tersembunyi?’ yang telah tersebar dan agak ‘viral’ di laman media sosial seperti di Facebook dan Instagram suatu ketika dahulu namun mungkin juga ada yang belum pernah melihatnya.

Soalannya berbunyi; Perhatikan gambar di bawah dengan teliti dan 
‘cuba cari fon tersembunyi’.


‘Macam mana? Dah jumpa tak?’  Ataupun anda masih tercari-cari? Teruskan mencari kerana anda pasti teruja sekiranya anda berjaya menjumpainya!
Kita hampir tidak percaya bahawa memang terdapat satu telefon bimbit tersembunyi dalam gambar di atas. Walaubagaimanapun, ada di antara kita dapat menjumpainya dengan mudah kerana mereka mempunyai kelebihan untuk melihat benda-benda yang tersembunyi.

Kenapa susah nak jumpa telefon bimbit yang tersembunyi? 'Hints' dan alasan sains berikut boleh membantu anda menjawab teka-teki ini.

Mata kita telah tertipu disebabkan oleh tiga perkara iaitu (1)warna, (2)corak dan (3)saiz. Warna sarung telefon bimbit yang tersembunyi terdiri daripada warna hitam, putih dan kelabu di mana warna-warna ini menyerupai warna karpet tersebut. Maka ia telah ‘camouflage’ ataupun ‘menyamar’ dengan persekitaran dan  menyebabkan penglihatan mata kita terkabur dari dapat melihat objek yang tersembunyi. Objek yang ‘camouflage’ dengan persekitaran akan mengelirukan pandangan mata kita. 

Namun ‘camouflage’ mempunyai kesan kebaikan untuk haiwan-haiwan dalam persekitaran semulajadinya di mana haiwan-haiwan menyamar dengan warna persekitaran supaya dapat melindungi diri dari diserang musuh seperti dalam gambar di bawah.


'Hints' yang kedua ialah corak pada sarung telefon bimbit yang tersembunyi  hampir sama dengan corak karpet di mana kedua-duanya berasaskan corak bunga. Corak objek ataupun dalam hal ini corak sarung telefon bimbit kelihatan hampir sama dengan corak karpet menyebabkan ‘ilusi mata’ berlaku. ‘Ilusi mata’ atau ’ilusi optik’ dalam erti kata lain bermaksud kepercayaan palsu terhadap penglihatan mata yang mampu mengakibatkan persepsi kita akan berubah terhadap keadaan sebenar  sesuatu objek. Lihat gambar di bawah. Corak garisan-garisan geometri secara menegak pada fabrik boleh menampakkan seseorang itu kelihatan lebih tinggi daripada ketinggian sebenar. 

Kredit imej: @vivyyusof


Selain itu, faktor ‘saiz’ memainkan peranan penting terhadap teka-teka ini. Saiz sarung telefon bimbit dalam gambar di atas adalah sama dengan saiz garisan-garisan pada corak karpet.  

Ketiga-tiga ‘hints’ dan alasan sains sudah diperjelaskan. Anda sudah tahu jawapannya? Telefon bimbit yang tersembunyi itu terletak di bahagian atas kanan gambar berhampiran dengan kaki meja.  

Sekarang cuba bayangkan sarung telefon bimbit itu bewarna merah? Atau cuba bayangkan sarung telefon bimbit itu bewarna hitam, putih dan kelabu tetapi bercorak ‘bintang-bintang’ misalnya? Ataupun ‘saiz’ sarung telefon bimbit yang tersembunyi adalah lebih besar daripada garisan-garisan pada corak karpet? Sudah tentu kewujudan objek itu kelihatan lebih ketara.
Posted by Ayu Royani
Petrosains Blogger   

No comments:

Post a Comment