Friday 25 April 2014

Mari Mengenal Lintah Dengan Lebih Dekat!Sekali pandang pada lintah-lintah, reaksi wajah terus berkerut kerana 'geli' melihat struktur kulitnya yang licin lalu akan berundur setapak ke belakang mengelak dari menyentuhnya.

Secara amnya, lintah boleh dijumpai di dalam air tawar dan air laut. Ia adalah haiwan jenis hermafrodit iaitu mempunyai kedua-dua organ jantan dan betina. Terdapat satu bahagian penghisap darah pada mulut lintah yang dikenali sebagai 'penghisap anterior'. Lintah berpaut pada perumah seperti manusia dengan penghisap anterior dan akan mengeluarkan sejenis bendalir seperti bius yang menyebabkan perumah tidak menyedari hinggapan lintah. Lintah berpaut pada manusia untuk menghisap darah sehingga kenyang. Kemudian ia akan turun dari perumah untuk menghadam makanannya. 
Pada kebiasaannya, kita akan terkejut dan menjerit-jerit sekiranya melihat lintah melekat pada badan kita. Kita akan terus menarik lintah untuk membuangnya. Tetapi, tahukah anda bahawa lintah boleh memanjangkan badannya sehingga kebuh kurang 30cm panjang. Sekiranya ia ditarik terlalu kuat, bahagian penghisap anterior mungkin akan tertinggal pada badan kita.  Lihat video di bawah!

Sungguhpun haiwan ini menggelikan, ia mempunyai manfaat lain dalam bidang perubatan. Lintah atau nama saintifiknya Hirudo medicinalis boleh mengeluarkan bahan hirudin, iaitu sejenis protein yang berfungsi sebagai agen anti-pembekuan darah semulajadi. Protein ini dirembeskan keluar dari kelenjar liurnya semasa menggigit perumah. Dari beberapa penyelidikan yang pernah dijalankan oleh universiti -universiti tempatan,  protein ini dapat membantu ahli perubatan dalam kajian penyakit-penyakit tertentu oleh kerana hirudin dari lintah tidak toksik berbanding bahan sintetik lain yang lebih mahal.


#petrosains #eww

Posted by Ayu
Learning Specialist, Petrosains


No comments:

Post a Comment