Wednesday, 9 January 2019

PBD - Pembelajaran Berorientasikan Perkembangan Murid


𝗣𝗕𝗗 sebagai kependekan untuk Pentaksiran Bilik Darjah adalah sebentuk pentaksiran yang bersifat formatif kerana bertujuan membina peluang perkembangan pembelajaran murid daripada pencapaian semasanya. Maksudnya, ke mana hendak dibawa murid itu setelah ditaksir kebolehannya? Ia justeru disebut formatif kerana membentuk kebolehan baharu murid berdasarkan kebolehan semasanya. PBD ketara berbeza dengan bentuk-bentuk pentaksiran sumatif yang lazimnya adalah ujian dan peperiksaan kerana hanya merumuskan pencapaian murid untuk satu-satu tempoh masa yang ditetapkan.

𝗣𝗕𝗗 menyediakan ruang untuk guru ‘berkarya’ mencorak murid; sekurang-kurangnya ini adalah sebuah harapan jika dapat dimurnikan pelaksanaannya – supaya dapat dilahirkan murid yang berupaya menyelesai masalah dan membuat keputusan kelak secara berdikari.

Menjelmakan idea 𝗣𝗕𝗗 ini adalah melalui beberapa aktiviti seperti :
1. Bercerita
2. Projek mudah
3. Permainan
4. Main peranan
5. Kuiz


𝟭. 𝗕𝗲𝗿𝗰𝗲𝗿𝗶𝘁𝗮. Manusia secara nalurinya suka mendengar cerita. Cerita yang menarik dan penceritaan yang baik dapat menyampaikan maklumat, memberikan hiburan, dan mengajak pendengar berfikir sesuatu tentang cerita itu. Ada murid yang mula membina minat datang ke kelas kerana tertarik mendengar cerita cikgu dan kemudiannya menjadi lebih fokus dengan pembelajaran.


𝟮. 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸 𝗺𝘂𝗱𝗮𝗵. Melaksanakan projek memberikan peluang murid ‘take charge’ atau mengawal beberapa aspek pembelajaran yang mendewasakannya. Ini termasuklah mengenalpasti permasalahan dalam projek serta mencari jalan menyelesaikannya. Pembelajaran Berasaskan Projek bagus sebagai tugasan kumpulan yang mendidik mereka berkolaboratif dan saling menyangga pengetahuan sedia ada masing-masing.


𝟯. 𝗣𝗲𝗿𝗺𝗮𝗶𝗻𝗮𝗻. Walaupun murid bermain, objektifnya tetap berkenaan mereka belajar sesuatu yang terselit bersama permainan itu. Maka, pendekatan ini disebut Pembelajaran Berasaskan Permainan. Pendekatan ini memerlukan kebolehan guru untuk membuat gamifikasi iaitu mengadun bahan pembelajaran bersama-sama dengan permainan. Akan tetapi harus diingat bahawa sementara unsur persaingan yang ada pada permainan boleh menawan minat belajar murid, sebahagian murid yang lain mungkin berasa susah dan tertekan dengan persaingan. Risiko ini perlu difikir-difikirkan dan diurus oleh guru jika mahu menjayakannya.

𝟰. 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗮𝗻𝗮𝗻. Adalah sebentuk postulat (hipotesis yang cenderung sebagai benar) untuk mengatakan bahawa manusia sukakan 3M iaitu Makan, Main, dan Muzik. Makan bermaksud ganjaran, Main ialah kawalan, dan Muzik bererti hiburan. Main peranan sesungguhnya menyediakan peluang kepada guru untuk melibatkan murid belajar, dengan penuh minat dan berkesan, dengan 3M ini sebagai alatnya.


𝟱. 𝗞𝘂𝗶𝘇. Ini adalah kaedah klasik pembelajaran yang tidak dimamah zaman kerana Soal dan Jawab itu sudah menjadi lumrah sejak bermulanya tamadun manusia, bahkan sejak penciptaan manusia pertama lagi. Kepelbagaian pendekatan melaksanakan kuiz menyaksikan guru turut melibatkan aktiviti dan prop (bahan bantu belajar) untuk murid bersoal jawab dalam aktiviti kuiz. Apabila banyak unsur dilibatkan (bermaksud banyak deria dirangsang), bersifat interaktif, serta murid sedikit sebanyak diberi ruang untuk mengutarakan soalannya, tergolonglah strategi ini sebagai strategi PAK21.

#Petrosains #Educators


 
Shared by Imran Arif
Guest Blogger

2 comments:

 1. ♥ ♠ ♦ ♣ ||DOMINO99VIP.com || ♣ ♦ ♠ ♥

  Kami Hadirkan Permainan Baru 100% FAIR PLAY Dari domino99vip.com :) 1 ID Untuk 8 Games :

  - Domino99
  - BandarQ
  - Poker
  - AduQ
  - Capsa Susun
  - Bandar Poker
  - Sakong Online
  - Bandar 66

  Nikmati Bonus-Bonus Menarik Yang Bisa Anda Dapatkan Di Situs Kami info Situs Resmi, Aman Dan Terpercaya ^^ Keunggulan :

  - Tingkat Persentase Kemenangan Yang Besar
  - Kartu Anda Akan Lebih Bagus
  - Bonus TurnOver Atau Cashback Di Bagikan Setiap 5 Hari
  - Bonus Referral Dan Extra Refferal Seumur Hidup
  - Minimal Deposit & Withdraw Hanya 20.000,-
  - Tidak Ada Batas Untuk Melakukan Withdraw/Penarikan Dana
  - Pelayanan Yang Ramah Dan Memuaskan
  - Dengan Server Poker-V Yang Besar Beserta Ribuan pemain Di Seluruh Indonesia,
  - DOMINOPELANGI .NET Pasti Selalu Ramai Selama 24 Jam Setiap Harinya.
  - Permainan Menyenangkan Dengan Dilayani Oleh CS cantik, Sopan, Dan Ramah.

  Fasilitas BANK yang di sediakan :
  - BCA
  - Mandiri
  - BNI
  - BRI
  - Danamon

  Tunggu Apa Lagi Guyss..
  Let's Join With Us At - DOMINO99VIP.com^^
  Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami :
  - BBM : 2BE3D683
  - WHATSAPP: +855 87 480 626
  - SKYPE : domino206

  Link Alternatif :
  = domino99vip.com
  = pelangidomino.info
  = pelangidomino.net

  NB : untuk login android / iphone tidak menggunakan www dan spasi ya boss

  ReplyDelete

 2. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
  dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
  segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

  ReplyDelete