Wednesday, 6 June 2018

Roti Titab



Roti  titab berasal dari negeri  Kelantan. Seperti yang kita tahu Kelantan dan manis memang tidak boleh dipisahkan. Namun kita tidak perlu berjalan jauh sampai ke negeri Kelantan untuk merasainya. Roti titab kini yang semakin viral sebagai sarapan pagi boleh didapati di kebanyakkan.

Roti titab adalah roti bakar yang dimakan bersama telur separuh masak dan kaya, kombinasi yang sempurna untuk memulakan hari anda. Ia mengandungi khasiat-khasiat seperti berikut:-

1. Roti – ramai yang sudah tahu tentang khasiat roti iaitu serat, kalsium, folat dan zat besi. Didefinisikan sebagai makanan berkarbohidrat di dalam piramid makanan.

2. Kaya – diperbuat daripada kelapa dan wangi pandan. Khasiat semula jadi yang terdapat di dalam buah kelapa dan pandan yang menaikkan selera rasa lemak dan wangi dalam makanan.

3. Telur - khasiat dan kebaikan bersarapan dengan telur separuh masak dapat membantu pembentukan otot, menguatkan daya ingatan, baik untuk mata, mencegah anemia dan dapat mencegah penuaan. Hal ini kerana telur mempunyai nilai protein yang tinggi dan baik untuk tubuh badan.

Roti membuatkan kita cepat kenyang dan ianya amat sesuai sebagai alas perut ketika bersarapan. Roti titab ialah roti yang mempuanyai kombinasi sempurna untuk dinikmati ketika bersarapan dan memulakan hari anda.

Di sini saya kongsikan gambar roti titab yang cukup membuatkan ramai orang terliur. Roti titab ini dibakar dengan sapuan mentega dan dipecahkan telur separuk masak di atasnya dihiasi dengan lemak wangi kaya yang cukup sempurna memikat hati dan membuka selera ketika bersarapan.


Jangan lepaskan peluang anda untuk menikmati menu baru yang viral sebagai sarapan dan permulaan baik untuk hari anda! Rasai dan nikmatinya.




Shared by Anis Syazwany

Guest Blogger


No comments:

Post a Comment