Wednesday 8 June 2016

Telur X-RayCuba ini!

Ambil sebiji telur ayam. Pegang telur dengan menggunakan penyepit. Kemudian halakan telur ayam ke atas nyalaan api lilin sehingga jelaga tersebut menyelaputi seluruh telur ayam. Kulit telur ayam akan menjadi bertukar menjadi warna hitam (lihat gambar di sebelah kiri).

Ambil sebekas air paip dan isikan air paip itu di dalam sebuah bekas yang lutsinar. Celupkan telur yang berwarna hitam tadi (yang diselaputi oleh jelaga) ke dalam air. Apa yang anda perhatikan? (lihat gambar di sebelah kanan). 
Anda dapat melihat 'Telur X-Ray'! 

Telur itu kelihatan lutsinar ataupun seperti 'x-ray' di mana  seolah-olah anda boleh melihat  bahagian dalam telur itu iaitu kuning telur!

Mari tonton video di bawah ini untuk melihat bagaimana untuk membuat aktiviti ini!


Apa yang berlaku?

Apabila telur di halakan ke atas nyalaan api, jelaga akan menyelaputi permukaan kulit telur itu.  Jelaga adalah berwarna hitam dan juga dikenali sebagai 'karbon'. Ia bersifat 'hidrofobik' iaitu tidak suka pada air. Apabila telur dimasukkan kedalam air, sifat hidrofibiknya akan menghasilkan satu lapisan ruang udara di antara air dan telur.


Fenomena pembiasan cahaya berlaku apabila cahaya melalui dua medium yang berbeza; contohnya air dan udara. Hasilnya, sesuatu objek akan kelihatan lebih besar didalam air. Di dalam eksperimen ini pula, sifat jelaga yang 'hidrofobik' menolak air daripada melekat pada telur dan menghasilkan satu lapisan udara di antara air dan telur. Lapisan udara ini, menambahkan lagi pembiasan kerana medium yang dilalui cahaya telah bertambah. Jadi, bahagian  'x-ray' yang anda lihat pada telur tadi sebenarnya adalah kesan pembiasan cahaya. 

Bahagian yang dapat dilihat seperti kuning telur itu pula sebenarnya bukanlah kuning telur tetapi ia adalah telur itu sendiri. Menarik tak?Selamat mencuba!Kunjungi 'A Guide To The Galaxy | An Astronomical Experience' di Petrosains, KLCC dari 
1 Jun 2016 - 30 Jun 2016 !
Maklumat lanjut boleh didapati di  
Posted by Ayu Royani
Petrosains Blogger                

No comments:

Post a Comment