Monday 27 January 2014

Adaptasi 'Bagaikan Aur Dengan Tebing'Saling memerlukan dan tolong menolong antara satu sama lain. Begitulah  yang diibaratkan  dalam peribahasa melayu  'bagaikan aur dengan tebing'. Maksud peribahasa ini jelas tetapi pernahkah kita terfikir apakah itu aur? Aur merupakan sejenis buluh  yang tumbuh secara semulajadi di tebing-tebing sungai. Secara fizikalnya, ia kelihatan seperti pokok tebu yang hidup berumpun di kawasan- kawasan tebing sungai.


Sungai adalah perairan air tawar dan merupakan ekosistem lotik ataupun sentiasa mengalir. Sungai mempunyai tahap keasidan yang agak tinggi dan ia boleh dilihat dari warna airnya. Kederasan arus sungai juga sering berubah-ubah mengikut cuaca. Jika hujan lebat, maka arus sungai akan menjadi deras dan ia boleh keadaan akan menjadi lebih teruk sekiranya hakisan akan berlaku. Ia sekaligus akan menyebabkan kedalaman sungai menjadi semakin cetek.
Kesan-kesan negatif ini boleh menggangu habitat organisma-organisma lain seperti ikan dan dan tumbuh-tumbuhan lain. Apabila sungai menjadi cetek, sistem pengairan di sesuatu kawasan turut terganggu. Tambahan pula sekiranya ada penempatam manusia yang berhampiran di mana mereka bergantung kepada sungai sebagai bekalan air dan keperluan asas untuk hidup.Walaubagaimanpun, dengan adanya banyak pokok-pokok aur yang tumbuh secara semulajadi di tebing-tebing sungai, ia merubah merubah segala keadaan dan kesan-kesan lanjutan yang negatif seperti yang sudah dibincangkan diatas. Ini adalah  kerana pokok aur mempunyai sistem akar yang unik.

Buluh hidup subur di kawasan yang mempunyai saliran yang baik khususnya pada tanah pasir peroi sehingga tanak liat peroi. Di samping itu, buluh sememangnya beradaptasi dengan tanah berasid khususnya yang mempunyai keasidan pada tahap pH 5.0 - 6.5 kerana ini adalah keadaan medium yang paling sesuai bagi penanaman buluh.

Maka, sekiranya kita perhatikan terdapat pokok-pokok aur di tebing sungai, kebarangkalian besar adalah sungai tersebut akan terpelihara daripada segala keadaan yang tidak diingini. Pokok-pokok aur memerlukan air yang banyak untuk terus hidup dan sungai akan terpelihara sekiranya ada pokok aur yang mendiami kawasan tebing sungai ini.
Jadi, tercetusnya peribahasa melayu lama ini adalah bersebab kerana mempunyai maksud yang mendalam. Pokok aur dan sungai memrlukan and saling tolongmenolong antara satu sama lain.


Posted by Ayu
Learning Specialist, Petrosains
No comments:

Post a Comment