Friday 29 January 2016

Wajah Anda Mirip Siapa?


Seringkali kita mendengar orang memperkatakan samada wajah seseorang itu lebih mirip wajah ibu atau bapanya  ataupun kekadang ada juga yang mengatakan wajahnya menyerupai gabungan kedua-dua wajah ibu bapa mereka ataupun juga tidak langsung menyerupai wajah ibu atau bapa mereka. Tetapi, mengapa ini terjadi?Jawapannya ialah 'genetik'. Genetik adalah ciri-ciri perwarisan dalam semua benda hidup yang bukan  hanya menentukan rupa wajah  malah ia merangkumi segala-galanya dari warna rambut sehingga jenis kumpulan darah pada manusia. Gen yang kita warisi berasal daripada gabungan gen-gen induk iaitu ibu dan bapa kita yang mana gen yang mereka warisi berasal daripada gabungan gen-gen daripada ibu dan bapa mereka atau datuk dan nenek kita.

Apabila DNA daripada ibu dan bapa kita bergabung, ia akan membentuk satu set gen yang membentuk ciri-ciri fizikal kita. Kebarangkalian untuk mewarisi ciri-ciri ini adalah 50:50. Wajah seseorang adalah lebih mirip kepada bapanya kerana kebanyakkan gen yang diperolehi adalah daripada bapanya dan begitu juga sebaliknya. Sebab itulah tidak semestinya kita dan adik beradik kita memiliki wajah yang sama melainkan kita dilahirkan sebagai kembar seiras. 

Kemungkinan besar juga seseorang itu mewarisi gen daripada datuk dan nenek mereka seperti yang berlaku kepada anak bongsu saya. Dia mungkin kelihatan seperti kembar kepada neneknya kerana wajahnya tidak meyerupai langsung wajah saya atau bapanya.

Sungguh menakjubkan! Namun persoalan mengenai kenapa wajah seseorang itu lebih menyerupai bapanya dan adik beradik yang lain menyerupai wajah ibunya, ini semuanya adalah kerana genetik!
Posted by Ayu Royani
Petrosains Blogger

No comments:

Post a Comment