Friday 20 March 2015

Satu Warna Yang Ada Banyak Warna
Ambil sehelai kertas tisu dan gunting kepada saiz berukuran 3 cm x 10 cm. Bahan-bahan lain yang diperlukan adalah cawan plastik yang berisi air, pen dakwat basah, penyepit baju dan lidi seperti yang dapat dilihat dalam gambar di bawah.
Lukis satu garisan dengan menggunakan pen berdakwat basah seperti dalam gambar di bawah. 
Rendamkan kertas tisu ke dalam cawan plastik yang berisi air. Tunggu sekejap. Perhatikan apa yang berlaku. Anda juga boleh melihat tindakbalas yang berlaku dalam video di bawah:-
Inilah hasilnya. Sebagai kesimpulan, pen berdakwat basah berwarna biru sebenarnya terdiri daripada beberapa pigmen warna yang lain iaitu warna ungu dan warna biru laut.

Eksperimen yang baru sahaja dijalankan di namakan kromatografi. Kromatografi adalah teknik  yang digunakan untuk pemisahan molekul dalam sesuatu bahan kimia. Dalam eksperimen di atas, kita dapat melihat tentang satu warna yang terdiri dari banyak pigmen warna yang lain.

Kromatografi mempunyai peranan yang sangat besar dalam kehidupan kita sehari-hari. Dalam bidang perubatan, teknik ini sangat bermanfaat untuk mengetahui jenis penyakit dari sampel urin. Kaedah ini juga sangat penting dalam bidang forensik untuk pengesanan suspek di dalam sesuatu kes jenayah.

Ulang eksperimen di atas dengan menggunakan pen dakwat berwarna lain. Kita juga boleh mencuba dengan menggunakan 'magic pen' pelbagai warna. Ia amat menyeronokkan sambil kita dapat belajar hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang senang diperolehi di rumah!
Posted by Ayu
Petrosains

No comments:

Post a Comment